Teknoloji

YKS’de resmi tercihler başladı!

20 Temmuz’da YKS sonuçları açıklanırken, gözler 27 Temmuz’da resmi olarak başlayan YKS tercih listelerine çevrildi. Tercih danışmanları 24 tercihli adaylara listelerini oluştururken hoşlarına gitmeyen, gidip gördüklerinde ve bilgi aldıklarında akıllarında soru işareti bırakan bölüm ve üniversiteleri tercih etmemelerini tavsiye ediyor. Eğitim Uzmanı Ertuğrul Tut, tercih listesindeki ilk ve son tercihin ortasında yer alan memnuniyet oranının çok belirgin olmaması gerektiğine dikkat çekerek, öğretmenlik mesleğini değil, gelecekte keyif alacağınız mesleği seçmeniz konusunda uyarıyor. gelecek.

Üniversite seçim süreci resmi olarak 27 Temmuz 2023’te başlar ve 8 Ağustos’a kadar devam eder. Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Müdürü Ertuğrul Tut, adayların beklentileri ve hayalleri doğrultusunda bilinçli hareket etmeleri gereken bu dönemde tercih listelerinin oluşturulması konusunda değerli teknik bilgiler paylaştı ve taktikler verdi.

Dil sınavına giren öğrenci sayısı %100 arttı

Adayların kontenjan kılavuzunu dikkatle incelemesi gerektiğini söyleyen Ertuğrul Tut, “Bu yıl önceki yıllarda olduğu gibi çok fazla eşit ağırlık, sayısal ve sözlü farklılıklar yok. Öte yandan dil sınavına giren öğrenci sayısının bir önceki yıla göre %100 artmasından dolayı dil puanında farklılık olabileceğini tahmin edebiliriz. Devlet üniversitelerinde önceki yıllarda ilk etapta kontenjanlara bu yıl depremzede kontenjanı eklendi. Şehit, gazi yakınları ve 34 yaş üstü kadın kotası verildi. Adaylar kontenjan kılavuzuna baktıklarında mutlaka bu farkı göreceklerdir.” söz konusu.

‘Daha kolay ve hızlı para kazanma eğilimi’ tercihlere yansıyor

Dijitalleşme ile birlikte özellikle pandemi sonrası mühendislik ve sağlık alanında bariz programlara daha fazla talep olduğunu gözlemlediklerini belirten Tut, farklı bir noktaya dikkat çekti, “Yeni teknolojilerle başlayan daha kolay ve daha hızlı para kazanma eğilimi. önceki nesil ve bu nesle yayılan, tercihlere de yansıyor ve bize bir tat veriyor. Bu kısımlar doğrudan sorulur. Elbette bu sorunun cevabı öncelikle kişinin kendi kişilik özelliklerine ve yeteneklerine uygun yönde bir yönelimi içermektedir. Genel olarak yazılım, bilgisayar, görsel bağlantı tasarımı yani dijital ortamda daha çok iş yapan alanlar vardır. Ya da yurt dışında çalışma imkanı olan ve yurt dışında iş yapabilecek alanlar tercihlerde ön plana çıkıyor. Sağlıkla ilgili alanlar ise her zaman değerlidir.” terimleri kullandı.

“Aileler yarım kalan hayallerini çocuklarında tamamlamamalı”

Eğitim Uzmanı Ertuğrul Tut, bu süreçte farklı profillerde aile davranış kalıplarını gözlemlediklerini söyledi. “Anneler ve babalar çocuklarının hayallerini çoğunlukla kendi hayalleri üzerinden gerçekleştirmeye çalışırlar. Bu da baskı yaratabilir. Yaptığımız görüşmelerde genel olarak aday çok konuşuyorsa ve ne istediğini ifade edebiliyorsa aile bu işi çocuğuna bırakıyor. Bu da çok sağlıklı değil. Çünkü bazen yanlış seçimler olabiliyor. Aday burada kendini çok iyi tanımalı, aile de bunu pekiştirmeli ve teşvik edici davranışlar sergilemelidir. Gerçek bir kariyer planı için ailenin de fikirlerini ifade etmesi ve onlara yol göstermesi gerekiyor. Aileler yarım kalan hayallerini kendi çocukları üzerinde tamamlamasınlar.” bir teklifte bulundu.

“Adayın kendini tanıması çok değerli, tavsiyelerde bulunuyoruz”

“Meslek sınavıyla adaya yol göstermeye çalışıyoruz, tavsiyelerde bulunuyoruz. Meslek testi yanlış tercih yapma sürecinde değerli bir adımdır ancak daha ideal bir sonuç için adayın kendisini ve anne-babayı çok iyi tanıması gerekmektedir. Çünkü meslek yarı yarıya değiştirilebilecek bir şey değil. Bu unvan hayatın sonuna kadar isimden önce gelir. Gerçek, sağlıklı ve keyifli yönelimlere göre seçim yapmak gerekir ve tercih listesinde ilk ve son tercihin ortasında yer alan memnuniyet oranı çok belirgin olmamalıdır. Yani hem ilk tercihi hem de son tercihi adayın istediği bölüm ve programlar olmalıdır.”  

“Geleceğin mesleğini değil, gelecekte mutlu olacağın mesleği seç”

Geleceğin meslekleri hakkında bilgi veren Tut, “Bazı trendler gelecek hakkında bir şeyler söylüyor ve ipucu veriyor. Sağlıkla ilgili alanlar ya da dijital medya geleceğin meslekleri arasında sıralanıyor. Geleceğin meslekleri ile başlayan cümleler kurduğumuzda diğer meslekler için bir gelecek yok gibi görünüyor. Bu nedenle geleceğin mesleğini değil, gelecekte zevk alacağınız mesleği seçin. . Mutlu olduğumuz mesleği seçtiğinizde geleceğin mesleğine gerek kalmıyor.” söz konusu.

“Üniversitelerin Sunduğu Olanakları İyi Okuyun”

Burs, yurt, ulaşım, ERASMUS gibi imkanların yeterince araştırılması gerektiğine işaret eden Tut, sözlerini şöyle tamamladı. “Artık devlet ve vakıf üniversitesi ayrımı kalmadı. Adaylar ‘kendimi iyi hissedeceğim bir üniversite’yi sorgulamalı. İlk bölüm, ardından üniversite ve şehir tercihi yapılıyor. Öte yandan üniversitelerin sunduğu burs imkanlarına da mutlaka bakmalılar. Hayat ve ekonomik şartların ağırlaştığı noktada size uygun farklı burs imkanlarını değerlendirebilirsiniz. Örneğin Üsküdar Üniversitesi, birinci tercih programı yazıldığında birinci tercihe %35, ikinci tercihe %15, üçüncü, dördüncü ve beşinci tercihe %10 indirim sunmaktadır. Ayrıca Üsküdar Üniversitesi’nin ÖSYM bursları ve ücretli programlar dahil ilk 5’e girmesi halinde, kalan burs adedine %25 ilave indirim tanımlanır. Bunun dışında yurt dışı imkanlarımız ve ERASMUS ile anlaşmalı olduğumuz üniversite sayımız oldukça fazladır. Özellikle son zamanlarda yurtdışındaki fırsatlar öğrencilerin ilgisini çekmektedir. Laboratuvarların ve uygulama alanlarının şehrin merkezinde olması ve kampüslerimizin ortasında çok fazla boşluk olmaması büyük bir avantaj. Bir üniversitenin en değerli omurgası, yani akademik kadrosudur. Akademik ekibimizin alanında çok başarılı uzmanlardan oluşması çok değerli bir artı” dedi.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu