İş

‘Gerekirse fahiş cezayı 10 kat artıracağız’

Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz, Malatya’daki temasları sırasında aralarında Nihat Özdemir, Ahmet Çalık, Ali Kibar, Erman Ilıcak, Faruk Eczacıbaşı, Emine Sabancı Kamışlı, Mehmet Ali Yalçındağ, Vahap gibi iş dünyasının önde gelen isimlerinin de bulunduğu bir grup iş liderini ziyaret etti. Küçük, Mehmet Hanefi Öksüz. insanlarıyla ‘Deprem sonrası gelişme’odaklı bir istişare toplantısı düzenledi.

FAHİH FİYATA BAZILARI KARŞI OLDU

Toplantıda afet mağduru illerden bazıları TSO liderleri, deprem bölgesinde inşaat maliyetlerinin ciddi oranda arttığı ve özellikle çimento ve beton fiyatlarının diğer illere göre daha yüksek olduğu yönündeki iddialarını dile getirirken, bazı işverenler ise fahiş fiyat eleştirilerine karşı çıktı.Başkan Yardımcısı Yılmaz, deprem bölgesinde daha sıkı fiyat şişirme kontrolleri yapacaklarını, gerekirse cezaların daha da ağırlaştırılacağını söyledi.

DÜNYA ORTALAMASININ ÜZERİNDE BİR ENFLASYON SORUNU…

Başkan Yardımcısı Cevdet Yılmaz önceki gün Malatya ziyaretinde iş dünyası, finans, akademi ve STK’ların bir araya geldiği 35. Fikir Masası toplantısına katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Yardımcısı Yılmaz, Türkiye’nin son 3 yılda büyüme, ihracat, istihdam ve üretimde önemli başarılar elde ettiğini belirterek, reel rakamların olumlu olduğunu ancak enflasyon sorununun mevcut olduğunu kaydetti. dünya ortalamalarının oldukça üzerindedir.

“MERKEZ ARAÇ BAĞIMSIZLIĞI İLE ADIM ATIYOR”

Son dönemde bu sorunla ilgili gerekli politikaların ön planda tutulduğuna dikkat çeken Yılmaz, şöyle konuştu: “Önümüzdeki dönemde sanayi, Ar-Ge ve teknolojide reel büyüme performansımızı sürdürürken, istihdamı da belli bir düzeyde artırırken fiyat istikrarını da sağlamak istiyoruz ve önümüzdeki dönemin önceliği bu fiyat istikrarı sorunudur. Ancak fiyat istikrarını sağlarken diğer istikrarları da dikkate alarak yapmaya çalışıyoruz. Aniden enflasyonu düşürebilir misiniz? Teorik olarak bunun mümkün olduğunu düşünüyorum. Yani tüm istikrarı bozarsanız ve hiçbir dengeyi gözetmezseniz çok hızlı bir şekilde büyük sosyal maliyetlerle sonuçlara ulaşabilirsiniz. Ama hiçbirimiz bunu istemiyoruz. Enflasyonu belirli bir süre içinde kademeli olarak tek haneye düşürmek istiyoruz. Bunun programını ve planını yaptık. “Bir yandan para politikalarında güncelleme yapılıyor ve Merkez Bankamız araç bağımsızlığı çerçevesinde gerekli adımları atıyor.”sözlerini kullandı.

YÜZDE 30-40 YÜKSEK FİYAT TALEBİ

Fikir Sohbetleri, açılış konuşmalarının ardından istişare toplantısıyla devam etti. Burada iş insanları, depremin ardından bölgede devam eden çalışmalara ilişkin gözlem ve önerilerini Başkan Yardımcısı Yılmaz’a aktardı. Toplantının gündemine deprem bölgesindeki yüksek inşaat maliyetlerine ilişkin tartışmalar damgasını vurdu. Şanlıurfa, Hatay ve Adıyaman’ın önde gelen meslek kuruluşlarının liderleri konuşmalarında, şehirlerindeki bazı uygulamalarda diğer şehirlere göre yüzde 30-40’lara varan fiyat artışlarıyla karşılaştıklarını iddia etti. Çimento ve betonun fahiş fiyatlarına dikkat çeken liderler, bu durumun depremden etkilenen şehirlerin yeniden inşası önünde engel oluşturduğunu belirtti.

“GEREKİRSE DEPREM BÖLGELERİNDE CEZALARI ARTTIRACAĞIZ”

Bunun üzerine Başkan Yılmaz, özellikle Hatay ve Adıyaman’da fahiş fiyatlara ilişkin uygulamaların varlığını tespit ettiklerini, buralarda daha sıkı denetim yapacaklarını söyledi. “Gerekirse deprem bölgesindeki cezaları artıracağız. Karşı tarafta ceza 1 lira ise biz burada 10 lira yapacağız. Deprem ortamı fırsatçılığa alet edilmemelidir. Bu durum kabul edilemez. Ortalamadan sapan bir fiyatlandırma olduğunu görüyoruz. “Bu konuda önlem alacağız”dedi.

PATRONLARDAN MALİYET İTİRAZI

Buna rağmen konuşan bazı işverenler, beton fiyatlarının hammadde ve lojistik maliyetleri nedeniyle arttığını söylerken, elektrik ve akaryakıt fiyatlarının arttığı bu dönemde çimentoda özel bir artış uygulanmadığını vurguladı.

KAYNAK: EKONOMİ.COM

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu